En API-nyckel används för att identifiera vem det är som anropar ett API och för att avgöra hur många anrop som får göras per minut och per månad. Det krävs en giltig API-nyckel för nästan alla anrop till ResRobot Sök Resa APIet (alla förutom djuplänkning) och det ska skickas med i key parametern. Det är gratis att skapa en API-nyckel och genom att göra så går man med på att följa licensvillkoren.

Läs mer om hur API-nycklar fungerar och hur man skapar en egen nyckel.

Nivåer

De begränsningar som gäller för en API-nyckel beror på vilken nivå nyckeln har. Alla nya nycklar tillhör bronsnivån och kan därmed göra 10.000 anrop per månad (eller 30-dagarsperiod för att vara mer exakt) med en begränsning på max 30 anrop per minut. Vill man uppgraderas till Silver- eller Guldnivån så är det kostnadsfritt. Be om en uppgradering genom att ansöka här och berätta vad du har tänkt göra och hur din tjänst gör det lättare att resa kollektivt.

Nivå Max anrop/månad Max anrop/minut
Brons 10.000 30
Silver 100.000 60
Guld Efter behov Efter behov

Varför finns det begränsningar?

Vår målsättning är att alla som vill ha data ska få tillgång till denna, och att det ska förbli kostnadsfritt. Begränsningarna vi har idag är till för att vi vill kunna garantera att vår teknik fungerar för så många användare som möjligt. Innan vi uppgraderar en tjänst vill vi ha en prognos för hur mycket trafik tjänsten kommer att generera i relation till hur många resenärer som får nytta av informationen.