Samtrafiken är ett resultat av trafikföretagens samarbete. Samtrafiken arbetar för att du som resenär ska kunna planera och resa med kollektivtrafiken över hela Sverige, oavsett vilket bolag du reser med.

Samtrafiken i Sverige AB bildades år 1993 och ägs av 38 trafikföretag i Sverige som samarbetar på en allt mer avreglerad resemarknad. Vårt uppdrag är att genom samverkan med ägarna knyta ihop Sveriges kollektivtrafik så att resenärerna kan erbjudas resor som på ett enkelt och smidigt sätt kombinerar olika färdmedel och trafikföretag. Genom väl fungerande resekedjor, lättillgängliga Resplusbiljetter och olika lösningar för att informera om resmöjligheter så förenklar vi, tillsammans med våra ägare, resenärens resande över Sverige.

Samtrafiken står till exempel bakom ResRobot och ResPlus. ResRobot är en reseplanerartjänst som spänner över hela Sveriges kollektivtrafik. Du hittar tjänsten på resrobot.se. ResRobot finns också som app för Android och iPhone. Med Resplus kombineras enkelt fjärrtåg, regionaltåg, lokal- och pendeltåg, expressbussar, regionalbussar, stads- och lokalbussar samt tunnelbana, spårvagn och färjor på en och samma biljett. Försäljningen av Resplusbiljetter sker via 100-tals säljställen på Internet, telefon, biljettautomater och över disk.


Samtrafiken är en av initiativtagarna till Trafiklab och vi vill genom initiativet göra det enklare att skapa nya innovativa tjänster som bygger på APIer och data från oss.